1.- Quina assegurança de viatges té cobertures COVID?
Abans que l’OMS declarés la pandèmia, en ser només epidèmia, hi havia algunes pòlisses d’assegurances que sí que cobrien les despeses de cancel·lació del viatge per aquest motiu. Nosaltres teníem previst viatgés a Islàndia, Londres i, també, al Japó, entre abril i juny. Des del 12 de març de 2020, la data que es va fer la declaració oficial per part de l’Organització Mundial de la Salut, les cobertures ja no estaven vigents i vam haver d’anar anul·lant i reclamant a cada empresa per separat.
La majoria de les empreses d’assegurances s’han adaptat a la nova realitat. Això és el que cobreix:
- Despeses d’anul·lació per COVID. Si caus malalt abans d’iniciar les teves vacances.
- Prova PCR. Si durant el viatge necessites fer-te una per indicació mèdica la tens inclosa amb la teva pòlissa sense cost.
- Assistència mèdica en destí. Aquesta assegurança cobreix l’atenció i l’hospitalització per coronavirus.
- Despeses d’hotel per quarantena. Fins als límits econòmics que hagis contractat.
- Repatriació i prolongació de l’estada. Si per restriccions o declaracions de quarantena en el teu destí perds els teus bitllets per a tornar a Espanya.
2.- Quina assegurança de viatge et cobreix si malaltes de coronavirus?
Ja has vist que sí, però vull insistir en aquest aspecte. Si tens contractat una assegurança de viatge podràs sol·licitar tractament al país en el qual et trobis. Com si fos qualsevol una altra malaltia.
Si et contagies, a Espanya, abans de gaudir del viatge, i tens segur d’anul·lació, també estaràs protegit. La malaltia COVID és una causa més de cancel·lació, si dónes positiu tu, els teus pares o els teus fills. D’aquesta manera tens el teu reemborsament sense problema.
3.- Quins països no són segurs pel coronavirus?
Al principi de l’epidèmia parlàvem sol de la Xina, Japó, Corea, Iran, Singapur, però ara l’alerta sanitària es va estendre a tothom. El nostre país ha tingut durant bona part de la pandèmia les pitjors dades de contagis, hospitalitzacions i morts.
És una bona idea que visiteu la pàgina web del ministeri de sanitat, té un munt d’informació sobre la COVID-19, explicada d’una forma senzilla i molt pedagògica. A més és la millor manera d’anar actualitzant el que podem fer, on viatjar i com fer-ho de manera segura. Amb el Travel Pass de IATI, que et vaig esmentar en li primer paràgraf d’aquest article, totes aquestes gestions són molt senzilles. En un moment veus en el teu mòbil quins requisits et demanen al país que viatjaràs i on pots fer-te un PCR.
4.- Podem viatjar fora d’Espanya?
Podem viatjar fora d’Espanya, de fet cada dia són més els països que es van obrint al turisme i van relaxant les condicions d’entrada. Per aquest motiu estem pendents de tots els canvis de normatives que es van produint per poder assessorar els nostres clients, donant-los la seguretat i la confiança necessària per gaudir de les seves vacances sense preocupar-se per res. La capacitat de reacció davant la situació viscuda el 2020 amb l’estat d’alarma va fer que poguessin repatriar ràpidament als viatgers que teníem voltant pel món, i que poguessin gestionar les tramitacions de cancel·lació dels viatges, aconseguint que els nostres clients recuperessin els diners en poc temps.
5.- Si he decidit viatjar a l’estranger, quines mesures haig de prendre per a no contagiar-me?
Ara que podem tornar a reprendre els viatges nacionals, i també els internacionals, és important en tots dos casos seguir els consells del Ministeri de Sanitat. La màscareta s’ha tornat un nou imprescindible en la nostra maleta de viatges. És vital que seguim una estricta cultura d’higiene i el més important: que respectem la distància social. Si t’adones és el mateix que portes fent en el teu dia a dia des de fa força temps.
6.- Millor viatjar a l’estiu o a la tardor per a evitar el contagi?
Està per veure si el Covid-19 es torna estacional o desapareix com va ocórrer en amb el SARS. De moment, tot entorn del coronavirus és una gran incògnita, malgrat l’aparició de les vacunes. Seran aquestes últimes les que ens serviran per a veure quan és millor planejar les nostres vacances.
El meu consell és que viatges quan estiguis preparat per a això, quan el teu cap et digui que gaudiràs perquè estàs convençut. Que segueixis totes les normes del Ministeri de Sanitat, i de les Comunitats Autònomes, i procuris pensar en la importància de realitzar un turisme responsable. I el més important: que gaudis molt d’aquest verb tan meravellós que és VIATJAR.
7.- És suficient amb viatjar amb la targeta sanitària europea?
No. Ja t’he explicat que les assegurances de les targetes bancàries no són suficients per a tenir unes cobertures mèdiques a l’hora de viatjar. Tampoc és suficient amb la targeta sanitària europea. Si malaltes de coronavirus, o de qualsevol altra malaltia, en un país europeu, la targeta sanitària et servirà però amb restriccions en funció del país. És possible que existeixi un copagament —que hi hagi part del tractament que no estigui inclòs i l’hagis d’assumir tu—, que hi hagi medicines que no estiguin incloses de manera gratuïta com ocorre a Espanya.
A més si agafes una assegurança de viatges amb anul·lació, tindràs un reemborsament si et contagies del COVID-19 abans de començar el viatge. També tens altres cobertures que vénen molt bé quan fas turisme: cobertura per pèrdua i robatori de maletes, responsabilitat civil, despeses per desplaçament d’un familiar si et trobes hospitalitzat…